EtalageKunstRoute 2021

Tijdens de 12e EtalageKunstRoute, die gehouden wordt van 2 oktober tot en met 30 oktober is er veel kunst te zien van Holtense amateur- en beroepskunstenaars.(leden VHBK)

De VHBK organiseert in 2021 voor de 12e maal de EtalageKunstRoute. Ruim 30 ondernemers in het centrum van Holten stellen hiervoor (een deel van) hun etalage beschikbaar. Op deze boeiende en afwisselende kunstroute door het centrum van Holten ziet u een grote variëteit aan kunstwerken van zowel professionele- als vrijetijdskunstenaars, leden van de VHBK.

De EtalageKunstRoute is 12 jaar geleden ontstaan als alternatieve expositiemogelijkheid, bij gebrek aan expositieruimte voor de Holtense kunstenaars. Die expositieruimte is er inmiddels wel, maar de EtalageKunstRoute is blijven bestaan. De EtalageKunstRoute is ca. 1,5 km lang en kan zowel wandelend als fietsend worden afgelegd. De route begint en eindigt in het Kulturhus.

Naast kunst in de winkel van Zozijn en restaurant Tastoe zijn daar twee exposities te zien. De ene expositie bestaat uit kunstwerken die de VHBK-leden hebben gemaakt over het thema “Door-Kijkje”. Op Kunstplaza (de nieuwe naam van de expositieruimte op de beneden- verdieping) zijn kunst-werken te zien van VHBK-leden met als thema “Door- Kijkje”. Laat u verrassen door de verschillende interpretaties van dit thema!
In de Nagelhoutzaal is een groeps- expositie met vrij werk van leden van de VHBK met als titel “Van de bovenste plank”. De openingstijden van deze beide exposities zijn maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

In het Kulturhus is een gratis routeflyer verkrijgbaar en kunnen loten worden gekocht waarmee mooie kunstwerken gewonnen kunnen worden.

De EtalageKunstRoute is van 2 t/m 30 oktober, de exposities van 2 oktober t/m 27 november.

Expositie Nagelhoutzaal 2021

Ellis en Jo, twee verzamelaars

19 juni t/m 18 september 2021

Beide bevlogen kunstverzamelaars hebben zich op eigen
wijze ingezet voor kunstenaars. Tussen hun collecties
zijn bovendien wondermooie raakvlakken te ontdekken.
In de Frans & Kapma Collectie, samengesteld door Ellis
Frans (journaliste) en haar overleden echtgenoot Niek
Frans (psycholoog) en de Collectie Nagelhout van Jo
Nagelhout (huisarts) zijn werken van dezelfde kunstenaars
te vinden en ook identieke thema’s. Ontdek ze in de nieuwe
zomerexpositie!
Uit de door Ellis en Jo met veel passie verzamelde collecties
zijn schilderijen te zien van Jack Godderis en bijvoorbeeld
Jan Brugge. Reis in gedachten met Bob ten Hoope mee naar
de Ardèche of met Jan Homan naar de Hautes-Alpes. Kom
kijken naar de hoge fabrieksschoorstenen (die overal aan
het verdwijnen zijn) van Agnes van den Brandeler, Alfons
Vermeir en Clélie Lamberty. Luister naar de bijna hoorbare
bedrijvigheid op de havengezichten van Irène Battaille,
Frederik van Oostveen, Jack Jefferys, August Aegerter en
Hubert Clérissi. Er is zoveel om bij weg te dromen. . .
U bent van harte welkom.

foto: Picknick, Jan Homan

Kunsteducatie 2020

“Nagelhout Fashion Time”

De VHBK Holten brengt leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs in contact met hedendaagse kunst. Beleef met je klas in de Kunstvereniging ruimtelijke kunst, in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus Holten of  via de EtalageKunstRoute. Leren over kunst doe je hier door middel van vragen stellen, kritisch kijken, creatief denken en maken.

Op deze pagina is het aanbod voor het onderwijs te vinden. Het programma wordt passend gemaakt op het niveau van de leerlingen.

Inspiratie
Kunst doet wat met je. Het schudt je wakker, ontroert, betovert en is soms een beetje vreemd. Kunst brengt je in contact met werelden die je misschien nog niet zo goed kent.
Het is de ideale manier om de wereld van kunst te ontdekken door middel van vragen stellen, samenwerken en creatief denken. Op een speelse manier leren leerlingen kunstwerken bekijken en bevragen.

Leerdoelen:
Leerlingen kunnen met alle zintuigen hedendaagse kunst ervaren en daarbij vragen stellen. Leerlingen omschrijven hun gedachten, mening en gevoel over een kunstwerk.
Leerlingen reflecteren op hun ervaring, interpretatie en waardering en die van anderen.

In de Nagelhoutzaal van Kulturhus Holten staan parels aan haute couture, ontworpen door leerlingen van de Waerdenborch Holten en is gebaseerd op zijn kunstverzameling.

Laat je in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus Holten nieuwsgierig maken door de tentoonstelling met textiel in de kunst.

Leren kunst kijken maakt van Waerdenborchleerling ware haute couturier

Ondanks dat Nagelhout een nukkige man was, zou hij dit fantastisch vinden

Dirk van Brink, Docent handvaardigheid

Docent handvaardigheid Dirk van Brink geniet. Ook hij is onder de indruk van wat zijn leerlingen dit keer hebben neergezet. ,,Als Nagelhout dit toch eens kon zien’’, reageert hij trots. ,,Hoewel het best een nukkige, norse man was, zou hij het fantastisch vinden. De expositie is een verlengde van zijn doelstelling: mensen zoveel mogelijk met kunst in aanraking brengen. En zo samen met deze driedimensionale kunst komen de schilderijen beter tot hun recht. Bovenal: de leerlingen overstijgen zichzelf. Heel mooi om te zien.’’

Haute couture in de Nagelhoutzaal van Kulturhus Holten. Feray Coban, Anne-Fleur Velema en Aimée van Dam zijn maar wat trots op hun ontwerpen. © FOTO HISSINK

Abstracte kunst en top design

De leerlingen mochten zelf een schilderij uit de collectie kiezen die hen het meest aansprak. Niet in de Nagelhoutkelder, waar de grootmeesters liggen opgeslagen, maar via de website. Het leverde verrassende combinaties op. Want in het echt ogen de kunstwerken anders. Toch maakten de abstracte paletstreken en lodderige penseelkunst de leerlingen tot topdesigners. Het was zeker een pittige opdracht, geeft het drietal toe. ,,Maar ook een leuke, want we kregen de vrije hand’’, zegt Anne-Fleur Velema.

En daar maakte de 15-jarige graag gebruik van. Anne-Fleur koos een abstract ontwerp, gebaseerd op een tafereeltje dat zich volgens de schilder in een Franse haven afspeelt. De broek en blouse, uit haar vaders kledingkast, bewerkte ze met houtpulp om de vette paletstrepen na te bootsen. Het papieren bootje op het hoofd dient als grappig detail. ,,We moesten naast het kostuum een hoofddeksel of schoenen maken. Ik vond dat bootje wel leuk.”

Leren kijken en kritisch zijn

Ambities zoals modeontwerpers Chanel, Gucci of de Nederlandse Van Herpen hebben de leerlingen niet. ,,Wat ik van deze opdracht heb geleerd, is kijken. En kritisch op mijn eigen werk zijn. Wat kan de volgende keer beter’’, zegt Feray. ,,Dat zeg je heel mooi’’, reageert docent Van Brink vergenoegd. ,,Want waar je mee eindigt, is weer het beginpunt van het volgende project.’’

De expositie Nagelhout Fashion Time opent vrijdag 18 september en is van zaterdag 19 tot en met zaterdag 28 november te zien in de Nagelhoutzaal in Kulturhus Holten.